Avrupa'nın kalbinde yer alan Federal Almanya Cumhuriyeti, büyük bir geleneğe ve huzurlu bir yasama sahip kozmopolit ve demokratik bir ülkedir. 2023 verilerine göre 84 milyon nüfusu vardır ve başkenti Berlin’dir. 

Siyasi sistem, parlamento ve partiler

Almanya federal bir devlettir. Hem federal hükümetin hem de 16 federal eyaletin her birinin kendi meclisleri ve yetkileri vardır. Federal eyaletler iç güvenlik, okul sistemleri, üniversiteler, kültür ve belediye yönetiminin sorumluluğu gibi işlerde yetkilidirler. Federal eyaletler yalnızca kendi yasalarını değil federal hükümetin yasalarını da uygular. 

Federal bölge, 1949 yılında Federal Almanya Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana önemli ölçüde genişlemiştir. Saarland 1957 yılında Federal Almanya Cumhuriyeti'nin bir parçası haline gelmiştir. İki Almanya'nın 1990 yılında yeniden birleşmesinden bu yana federal bölge 16 federal eyaletten oluşmaktadır ve bu eyaletler şunlardır: Baden-Württemberg, Bavyera, Berlin, Brandenburg, Bremen, Hamburg, Hessen, Mecklenburg-Batı Pomeranya, Aşağı Saksonya, Kuzey Ren-Vestfalya, Rheinland-Pfalz, Saarland, Saksonya, Saksonya-Anhalt, Schleswig-Holstein ve Thüringen.

Seçimler/ seçme ve seçilme hakkı 

Federal Şansölye (Bundeskanzler) Federal Hükümetin başıdır. Federal bakanlarla birlikte federal hükümeti, yani kabineyi oluşturur.

2021 yılının sonundan bu yana Federal Kabine, Şansölye Olaf Scholz, 15 bakan ve Federal Başbakanlık Dairesi başkanından oluşuyor. Hükümet merkezi federal başkent Berlin'dir. Almanya'nın 1990 yılında yeniden birleşmesinden önce başkent Bonn'du. Haziran 1991'de Federal Meclis, Berlin'in parlamento ve hükümet merkezi olmasına karar verdi. Bununla birlikte, altı federal bakanlık merkezlerini Bonn'da tuttu ve tüm bakanlıkların her iki şehirde de ofisleri var. Bonn aynı zamanda "Federal Şehir" unvanını taşıyan ikinci siyasi merkezdir.

Her dört yılda bir, vatandaşlar kendilerini temsil edecek milletvekillerini seçer. 

Aşağıdaki durumlarda oy kullanabilirsiniz:

·      En az 18 yaşında olmak

·      Alman vatandaşlığına sahip olmak

·      Seçimden önce en az 3 aydır Almanya'da ikamet ediyor olmak.

·      Sürekli yurt dışında yaşayan Almanlar için özel kurallar vardır.

Eğer oy kullanma hakkınız varsa, seçmen kütüğünde yer alırsınız. Bir kişi Federal Meclis seçimlerinde sadece bir kez oy kullanabilir.

2019'dan beri tüm engellilerin de oy kullanmasına izin verilmektedir. 

Anayasa, Almanya'daki seçimlerin evrensel olduğunu belirtmektedir. Bu, ne kadar para kazandıklarına, hangi dinden olduklarına ya da engelli olup olmadıklarına bakılmaksızın tüm Almanların oy kullanabileceği anlamına gelmektedir. Anayasa ayrıca hiç kimsenin engelinden dolayı dezavantajlı duruma düşürülemeyeceğini de belirtiyor.

Örneğin 2019'dan bu yana her konuda vasisi olan kişiler de oy kullanabiliyor. 2019'dan bu yana, cezai bir suç işledikten sonra psikiyatri hastanesinde bulunan ve iş göremez durumda olan kişilerin de oy kullanmasına izin verilmektedir.

Kaynak: https://www.tatsachen-ueber-deutschland.de

Photo by Analogicus from Pixabay.