Ebeveynlik İzni nedir?
Almanya'daki ebeveynlik iznini kimler kullanabilir, süresi ne kadardır ve ne zaman kullanabilirsiniz? İzin sırasında maaş alır mısınız? Tüm bu soruların cevabı yazımızda.
Bir çocuğun doğumundan sonra anne ve babalar, çocuklarına bakmak ve aileleri ile vakit geçirmek için işten izin alma hakkına sahiptir. Bu süre zarfında işveren iş ilişkisini ancak istisnai durumlarda (örneğin iflas, işyerinin kapanması) feshedebilir. Ebeveynler, ebeveyn izninden sonra, ebeveyn izninden önceki kadar çalışma hakkına sahiptir.
Kimler ebeveyn izni hakkına sahiptir?
Almanya'da iş sözleşmesi olan tüm çalışanlar (tam zamanlı, yarı zamanlı, belirli süreli veya açık uçlu sözleşmeli herkes) ebeveynlik izni alma hakkına sahiptir. Bu hak kursiyerler için de geçerlidir. Ebeveyn izni hakkı, çocuk üç yaşına gelene kadar devam eder.
Bir çocuğun her iki ebeveyni de çalışıyorsa, dönüşümlü veya aynı anda ebeveyn izni alabilirler. Ancak önemli olan, iznin yalnızca çocukla aynı evde yaşayan ve çocuklarının bakımını üstlenen çalışan anne ve babalar için geçerli olmasıdır.
Ebeveyn iznimi kullanırken maaş alır mıyım?
Ebeveyn izni sırasında işvereninizden herhangi bir ücret almazsınız. Ancak ebeveyn parası için başvurabilirsiniz. Ebeveyn parası çocuğun doğumundan sonra daha az çalışmanız veya hiç çalışmamanız durumunda devlet tarafından sağlanan mali destektir.
Başka bir ülkenin vatandaşı olsanız bile, Almanya'da çalışmanıza izin veren oturma izniniz varsa, ebeveyn parası alma hakkınız vardır.
Ebeveyn parası miktarı nedir?
Ebeveyn parası miktarı, işyerinizden aldığınız maaşınıza ve seçtiğiniz ebeveyn parası seçeneğine bağlıdır ve aylık en az 300 € ile en fazla maaşınızın %67`si olacak şekilde hesaplanır. Ayrıca vergi sınıfınızı ("Steuerklasse") değiştirerek ebeveyn parasının miktarını artırabilirsiniz. Vergi sınıfları ile ilgili daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için Almanya'da vergi sınıfları yazımızı okuyabilirsiniz.
Temel ilke olarak doğum izni alan eşin ("Babypause") vergi sınıfı III’ü seçmesi gerekir. Vergi sınıfı değiştirme başvurusunun, annelik koruması (Mutterschutz) başlamadan en geç yedi ay önce ibraz edilmesi gerektiğini unutmayın bu nedenle hızlı davranmanız gerekir. Hamileliğin başında bu konularda bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederiz.
Son olarak konuyla ilgili başka bir önemli noktaya değinecek olursak; ebeveynlik parası vergiden muaf olmasına rağmen, yine de vergi oranınızı hesaplarken bu tutarı belirtmeniz gerekir.
Kaynak: https://www.make-it-in-germany.com
https://handbookgermany.de/tr/tax-declaration
Photo by Picasa on Unsplash