EU Blue Card (AB Mavi Kart) nedir?
Almanya ve diğer Avrupa Birliği ülkelerinde çalışmanıza izin veren vize türü olan EU Blue Card nedir, kimler alabilir, ne gibi avantajları vardır ve ne kadar geçerlidir gibi merak edilen tüm soruları bu yazımızda cevaplıyoruz. Buyurun başlayalım:
AB Mavi Kart Almanya'da nitelikli bir işte çalışmak isteyen yabancı yüksek öğretim mezunları için özel bir ikamet unvanıdır (§ 18b para. 2 AufenthG).
AB Mavi Kartının verilebilmesi için hangi şartların yerine getirilmesi gerekir?
- Bir Alman üniversite diplomasına, tanınmış bir yabancı üniversite diplomasına veya bir Alman üniversite diplomasıyla karşılaştırılabilir yani denk bir yabancı üniversite diplomasına sahip olmalısınız.
- Almanya'da bir şirketten somut bir iş teklifi almış olmalısınız.
- İş, niteliklerinize (üniversite diploması) uygun olmalıdır.
- Almanya'daki iş ile yıllık en az 58.400 Euro brüt maaş elde ediyor olmalısınız (2023'te). Matematik, bilgi teknolojileri, doğa bilimleri, mühendislik ve beşerî tıp alanlarındaki meslekler için en az 45.552 Euro (2023'te) brüt yıllık maaş geçerlidir. Bu durumda Federal İş Bulma Kurumu (BA) istihdamınızı onaylar.
Yukarıdaki gereklilikleri karşılıyor musunuz? Ardından vize ve giriş süreci hakkında bilgi edinebilirsiniz.
AB Mavi Kartı için gerekli koşulları karşılamıyor musunuz? Panik yapmayın! İkamet
Yasası'nın 18b (1) maddesi uyarınca vasıflı çalışanlar için çalışma vizesine (Ulusal Vize/ National Visum) başvurabilirsiniz. Konuyla ilgili blog yazımıza buradan ulaşabilirsiniz. Ulusal Vize nedir?
AB Mavi Kart ne kadar geçerlidir?
AB Mavi Kartı, iş sözleşmesi süresi artı 3 ay, ancak en fazla 4 yıl için verilir. Gerekliliklerin karşılanması halinde uzatılabilir. İstihdamın ilk 2 yılı içinde yapılacak bir iş değişikliği yetkili göçmenlik makamı tarafından onaylanmalıdır.
Türkiye’de Alman Konsolosluğunda yaptığınız başvuru sadece geçici ve kısa süreli bir oturma izni sağlar. Almanya’ya geldikten sonra bürokrasi devam etmekte ve Almanya’daki yabancılar dairesine (Ausländerbehörde) tekrar başvurmanız gerekmektedir.
Bu işlemlerin sonunda Mavi kartınızı alırsınız.
AB Mavi Kartın avantajları:
- AB Mavi Kart sahipleri 33 ay sonra yerleşme izni alabilirler. Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesine (CEFR) göre B1 seviyesinde gerekli dil becerilerinin önceden kanıtlanması halinde, yerleşme izni 21 ay sonra verilebilir.
- En az 18 ay AB Mavi Karta sahip olmanız durumunda, yüksek nitelikli bir meslekte çalışmak üzere vizesiz olarak başka bir AB üyesi ülkeye giriş yapabilir ve girişinizden sonra bir ay zarfında o ülkenin AB Mavi Kartını almak için başvuruda bulunabilirsiniz.
- Aynı şey aile üyeleriniz için de geçerlidir. Aile üyeleriniz ülkeye girişten önce Almanca bilmeleri zorunlu olmaksızın oturma izni alma hakkına sahiptirler. Eşlere derhal Kısıtlamasız Çalışma Hakkı verilir.
- Bunlara ek olarak bir AB Mavi Kart sahibi olarak tıpkı aile üyeleriniz gibi kesintisiz 12 ay boyunca oturma izniniz silinmeden AB dışı bir ülkede bulunabilirsiniz.