Belki daha önce çokça duymuşsunuzdur ama yine söyleyelim. Almanya’da ev bulmak ne yazık ki zor. Kısacası arz talebi karşılamıyor. Almanya’nın neredeyse her bölgesi yoğun bir şekilde göç almasına rağmen, yeni evlerin yapılmamasından dolayı hem hâlihazırda Almanya’da yaşayanlar için hem de yeni gelenler için ev bulmak sancılı bir dönem. Bu yazımızda Almanya’da ev ararken yapmanız gerekenleri yazdık.
Öncelikle zamanı iyi ayarlamalısınız. En az 3 ay önceden ev arayışına girmekte fayda var. Bu süre 5-6 ay da olabilir ve hatta uygun bir ev bulduysanız fakat ev sahibi geliş tarihinizden önce evi tutmanızı istiyorsa, evi kaçırmamak için bir ay oturmadan kira vermek bile göze alınabilir.
İkinci kural; herkese haber salmak. Asla bir kişiye, bir şirkete bel bağlamamak lazım. Hem kendiniz hem aracı kurum hem işveren hem de varsa o şehirdeki veya civardaki tanıdıklar veya bir emlakçıya ev aradığınızın bilgisini verirseniz el birliği ile evin bulunması kolaylaşır.
Üçüncü ve altın kural; mükemmeliyetçi olmamak ve Türkiye ile Almanya arasındaki farkların bilincinde olmak. Almanya’da kiralık evlerin genellikle mutfağı olmayabiliyor. Evet yanlış okumadınız, mutfak yok. Var ama yok :) yani gerekli tesisat döşenmiş fakat mutfak dolapları, lavabo vs yok. Evi bu şekilde tutabiliyorsunuz. Hemen bir mobilya mağazasına gidip ölçülere uygun bir mutfak tasarlıyorsunuz ve mutfağınız o şekilde oluyor. Taşınırken söküp götürebilir ya da bir sonraki kiracıya satabilirsiniz. Bir ihtimal de evi mutfaklı tutabilmeniz. Bunun için ev ararken kriterlerinize Einbauküche (EBK) seçeneğini ekleyebilirsiniz. Eğer ev mutfaklıysa buzdolabı, ocak, fırın ve davlumbaz içinde yer alır.
Bir diğer fark da Almanya’da evlerin genellikle eski olması. Türkiye’deki gibi yeni binalar beklemeyin. Lüks yok fakat evlerin içi genellikle gayet konforludur. Duvar kağıtlarının sökülmesi, ufak tadilat işlemleri gibi bakım gereken bir ev bulabilirsiniz; bunlar Almanya’da sıradan sayılan işlemlerdir, gözünüzü korkutmasın.
Bir başka önemli detay ise ev oda sayısının ifadesi. Almanya’da salon odadan sayılıyor yani 3 Zimmer Wohnung bizim dilimizde 2+1 demek.
Almanya’da kiralar soğuk kira (Kaltmiete) ve sıcak kira (Warmmiete) olarak ifade ediliyor. Soğuk kira yalnızca ev kirası iken, sıcak kirada “Nebenkosten” dediğimiz ek giderler kiraya eklenmiş olur. Bu ek giderler ısınma ve su giderleridir. Garaj için 80-100 Euro arası bir aylık ödeme de ekstra istenebilir.
Eşyalarınızı buradan temin edebilirsiniz ya da Türkiye’den getirebilirsiniz. Eğer Türkiye’den getirtirseniz mutlaka nakliye firmasından faturanızı isteyin, bunu sene sonunda vergi iadesine bildirip bir kısmını geri alabilirsiniz. Almanya’dan almanız durumunda da IKEA. Segmüller gibi firmalardan alışveriş yapabilir ya da Kleinanzeigen uygulamasında çok kaliteli ve sağlam mobilyaları uygun fiyata satın alabilirsiniz.
Şimdi Almanya’da ev ararken en çok kullanılan uygulamalara ve kanallara göz atalım:
1. Immoscout24
2. Immowelt.de
3. Kleinanzeigen
4. WG-Gesucht
5. Facebook expat grupları ve Facebook alım satım grupları
Immoscout ve Immowelt uygulamalarında Premium üyelik alırsanız yalnızca Mieter Plus üyelere açılan ilanlara da ulaşabilirsiniz ya da başvurunuzun ev sahibinin mesaj kutusunda en üste gelmesini sağlayabilirsiniz. Gerçekten her yardıma ihtiyaç duyulabiliyor çünkü bir evin ilanına yüzlerce kişi başvuruyor ve çok kısa sürede ev tutuluyor.
Biz kurum olarak size bu süreçte yardımcı oluyoruz. Siz uygulamalardan bulup beğendiğiniz evi bize yolluyorsunuz ve sizin için aramaları biz gerçekleştiriyoruz. Almanca konuşan birinin ev sahibine ulaşması hem iletişimi kolaylaştırıyor hem de güven veriyor.
Ev ilanına başvururken hangi belgeler gerekli haydi gelin şimdi de ondan bahsedelim:
· Kendinizi- ailenizi tanıtan bir yazı
· İş sözleşmesi (maaş bilgilerinizi içermeli)
· Pasaport ve oturma izninin kopyası
· İşverenden bir yazı istemek faydalı olacaktır.
Almanya’da kiracı hakları korunmaktadır. Süresiz (unbefristed) sözleşme yaparak yerleştiğiniz bir evden sizi zamansız ve sebepsiz yere çıkarmaları mümkün değildir. Ama yine de sözleşmeleri iyice okumanızda, sorumluluklarınızı, kendi haklarınızı ve ev sahibinin de haklarını öğrenmenizde fayda var. Evden çıkmadan 3 ay öncesinde haber vermeniz gerekmektedir. Herkese bol şans!