Almanya'ya yerleştikten sonra katılmanız gereken entegrasyon kursları hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazıda bulabilirsiniz. Haydi başlayalım!

Almanya’daki entegrasyon kursları, Almanya’ya uyum sağlamanızı hedefleyen dil ve oryantasyon kursunun bir birleşimidir. Dil kursu genellikle 600 saat sürer ve B1 dil seviyesindeki bir sınavla („Deutsch-Test für Zuwanderer" veya kısaca DTZ) sona erer.

Kurs konuları iş ve kariyer, alışveriş ve doktor ziyareti, çocuk yetiştirme gibi günlük şeylerle ilgilidir. Resmî kurumları ziyaret etmek, e-posta veya mektup yazmak ve iş görüşmeleri de konular arasındadır. Kurs bünyesinde aynı zamanda Almanya tarihi, kültürü, toplumu ve politikası hakkında birçok bilgi öğrenirsiniz.

Oryantasyon kursu genellikle 100 saat sürer ve sonunda yine ücretsiz bir sınava girersiniz. Oryantasyon kursu sınavı, katılan herkesin kolaylıkla geçebileceği genel kültür bilgilerini içerir.

Almanya'da sürekli oturum almak için entegrasyon kurslarına katılmanız ve sınavını
geçmeniz gerekebilir.

Entegrasyon kursuna kimler katılabilir?

Entegrasyon kursları, Almanya'da yeni olan ve günlük yaşamda bazı konularda zorlanan, sistemin işleyişini bilmeyen herkese yöneliktir. Entegrasyon kursuna katılıp katılamayacağınız oturum izninize bağlıdır.

Oturum izniniz varsa, genel kural olarak, en az 1 yıldır Almanya'da yaşayan ve çalışan, aile birleşimi durumundan eş olarak oturum izni olan herkes entegrasyon kursuna katılabilir. Ancak iyi Almanca bilgisine sahip kişiler, okula devam eden çocuk ve gençler entegrasyon kursuna katılamazlar. 

AB üyesi olmayan bir ülkenin vatandaş olarak kursa katılabilirsiniz. Bir AB ülkesi vatandaşı iseniz, Almanca öğrenmek veya Almancanızı geliştirmek istiyorsanız, bir entegrasyon kursuna katılmaya izniniz var. Ancak, bunu yapmak zorunda değilsiniz.

Entegrasyon Kursuna Katılmak Zorunlu Mu?

Entegrasyon kursuna katılma izninizin olması katılmanız gerektiği anlamına da gelmektedir. Almanca bilginiz özellikle iyi değilse, bunu yapmanız sizin için iyi olur. Göçmenlik makamları, oturma izniniz verildiğinde bir kursa katılmanızın gerekli olup olmadığını size bildirecektir.

Çalışıyorsanız veya mesleki eğitim görüyorsanız, ve tam veya yarı zamanlı bir kursa katılmak için zamanınız yoksa, kursa katılmaktan muaf olabilirsiniz. 

Entegrasyon Kursuna Katılmak İçin Ne Yapmalıyım?

  • Jobcenterdan veya Yabancılar Dairesinden oturum izninizle birlikte kursa katılma hakkınızı/gerekliliğini gösteren bir belge de (Berechtigungsschein) alırsınız. Bu belgeyle istediğiniz bir kursa kayıt yaptırabilirsiniz. Yabancılar Dairesinde size yakın olan kurs sağlayıcılarının adres listesini de isteyebilir ya da internet aracılığıyla kendiniz bulabilirsiniz (VHS, Volkshochschule, Yüksek Halk Okulu).
  • Buradaki görevliler size yardımcı olacak, sizinle uygun bir entegrasyon kursu seçecek ve kursun ne zaman başlayacağını size bildirecektir.
  • Final sınavından sonra bir "Entegrasyon Kursu Sertifikası" alacaksınız. Kursa kabul edildikten sonraki iki yıl içinde final sınavını geçerseniz, kurs ücretinizin yarısı sizen geri ödenecektir.
  • Kurs saatlerinde çocuk bakımı da sunan entegrasyon kursları vardır (Kinderbetreuung), görüşmeye gittiğinizde bu konuda da bilgi alabilirsiniz.

Entegrasyon kursları 1300'den fazla yerel dil okulu tarafından verilmektedir ve Federal Göç ve Mülteciler Dairesi (BAMF) tarafından finanse edilmektedir.

Kaynak:
https://handbookgermany.de/tr/german-courses

⁠Resim: william87 – 123RF.COM