Medicus Staufen olarak pek çok fizyoterapist arkadaşımızın Almanya’da yeni hayatlarına başlamalarına aracı olduk ve olmaya devam ediyoruz. Fizyoterapistlerle yakinen ilişkimizin bir sebebi de şirketimiz çalışanlarından güzel insan Bilge... O da bu göçün tersini yaşamış, eğitimini Almanya’da tamamlamış ve Türkiye’de çalışmakta olan bir meslektaşınız. Bu yazımızda sizlere fizyoterapi alanında Almanya ile Türkiye arasındaki eğitim farklarından kısaca bahsedeceğiz.
Türkiye’de 4 yıllık lisans eğitimi şeklinde olan fizyoterapi eğitimi Almanya’da 3 yıllık meslek eğitimi (Ausbildung) olarak alınmaktadır. Almanya'da eğitimin ilk yılı sadece teori derslerinden oluşurken, ikinci ve üçüncü yıllar yarım gün staj yarım gün okul şeklinde ilerlemektedir. Staj süresince, altı haftada bir klinik değiştirerek, süpervizör eşliğinde hastalara terapi uygulanmaktadır. Haftada bir kez okuldan bir hoca gelir; iletişime, raporlara, uygulamaya ve tekniklere bakar. Üçüncü yılın sonunda yazılı ve sözlü sınavlar uygulanmaktadır ve mezun olduktan sonra tam yetkili fizyoterapist olunur.
Türkiye’den farklı olarak Almanya’da eğitim sırasında çok hasta bakılmaktadır. Toplam 4500 saat ders alınır ve su jimnastiği, fitness gibi Türkiye’de olmayan teknikler öğrenilir. Almanya’da geriatri hastaları çok fazla olduğu için eğitim de o alanlara uygun düzenlenmiştir.
Bu üç yıllık meslek eğitiminin ardından Almanya’da dileyen üniversite eğitimi de alabilir; fakat bunu tercih edenler genellikle akademide kalma niyetinde olmaktadır.
İleri mesleki eğitimlere değinecek olursak; Türkiye’de bu tür eğitim programları süre olarak daha kısa olabilmektedir. Örneğin birkaç hafta sonu aldığınız bir eğitimle manuel terapi eğitimini tamamlayabiliyorken, Almanya’da üçer ay arayla yapılan 4-5 günlük eğitimlerle toplamda iki yıl süren bir sürecin sonunda sertifikanızı alabilirsiniz.Sonunda da yazılı, sözlü ve uygulamalı bir sınava tabi tutulursunuz.
Bunun yanı sıra Almanya’da sıklıkla tekrarlanan kurum içi eğitimler olur ve sizi mesleki olarak geliştirecek bu kurum içi- kurum dışı eğitimlerin masrafları işveren tarafından karşılanır.
Türkiye'de almış olduğunuz eğitiminiz Almanya'da tanıtılmak zorundadır. Genel olarak 4500 saatin altında ders ile mezun olan kişilere kısmi denklik çıkarken, tecrübeye veya alınan diğer sertifikalara bağlı olarak tam denklik de çıkması mümkündür. Denklik süreci ve sonucu tamamen kişiye özeldir :)
Dil seviyeniz B1 olduğu zaman iş görüşmelerine ve denklik işlemlerine başlayabilmekteyiz. Yarı denklik aldığınız takdirde genel olarak normal maaşınızın %80’inine yakınını alarak bir yandan çalışıp bir yandan eksik saatlerinizi tamamlarsınız. Bu sırada da B2 kurunu bitirmeniz ve sonunda dil sertifikanızı denklik kurumuna sunmanız gerekir.
Medicus Staufen bu hizmetlerin hepsini sizlere sunuyor. Dil kursu dışındaki tüm danışmanlık, denklik ve iş bulma hizmetlerini de ücretsiz veriyor.
Siz de mesleğinize Almanya’da devam etmek isterseniz Medicus Staufen’in tecrübeli ekibi ile bu hayalinizi beraber gerçekleştirelim.
Okuduğunuz icin teşekkür ederiz:)