Almanya’ya Göç: Nitelikli Çalışma Vizesi
Almanya dışında nitelikli mesleki eğitim veya bir akademik eğitim mi tamamladınız? O halde Almanya'da kalifiye çalışan olarak, almış olduğunuz eğitime uygun bir iş bulmak için Ulusal D Tipi Vize ve oturma izni alabilirsiniz (§ 18a veya § 18b Abs. 1 AufenthG'ye göre).
Almanya’da çalışmak için vize alabilmenin şartları nelerdir?
- Kalifikasyonunuz Almanya’da tanınmalı veya bir Alman eğitim yeterliliği ile karşılaştırılabilir olmalıdır. Yani mesleki denklik almış olmalısınız. Düzenlenmiş bir meslekte, örneğin sağlık alanında nitelikli çalışmak istiyorsanız, profesyonel bir lisans zorunludur.
- Almanya’daki bir işverenden somut bir iş teklifiniz olması gerekmektedir. Tanınan kalifikasyonunuzun alanında bir iş teklifi olması bir diğer önemli şarttır.
- Maaşınız ile ilgili herhangi bir alt sınır yoktur.
Maaşınızın Blue Card için istenen alt sınırın üstünde olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz. Konuyla ilgili blog yazımızda ihtiyacınız olan bilgileri bulabilirsiniz. Almanya Blue Card nedir?
45 yaşından büyüksünüz ve Almanya'ya çalışmak amacıyla gelmek mi istiyorsunuz? Sizin için tek farklı koşul, Almanya’da istediğiniz işte en az 48.180
Euro (2023’te) brüt yıllık maaş almanız veya uygun bir emekli maaşı kanıtı sağlamanızdır.
D Tipi Vize nedir, kimler alabilir?
D tipi vize, 90 günden fazla uzun vadeli seyahatler için verilen “Ulusal Vize” olarak bilinir. Avrupa’nın 26 üye ülkesinin tümüne kapıları açar ve önünüzdeki sınırları kaldırır. Kişinin evleneceği, çalışacağı veya eğitim alacağı ülke ulusal vize verir ve bu vize sayesinde Avrupa’daki diğer ülkelere de ek bir vize almadan turistik amaçlı giriş çıkış yapabilirsiniz.
Almanya’da kalıcı oturum almak nasıl mümkün olur?
Çalışma izni ile geldiğiniz Almanya’da süresiz oturum izni alabilmek için bazı istisnalar dışında yaklaşık 5 yıl boyunca Almanya’da yaşamış olmanız ve dil bilginizin en az B1 düzeyinde olduğunu kanıtlamanız gerekmektedir. Ayrıca vatandaşlık alırken entegrasyon kursunu da tamamlamış olmanız gerekir. Konuyla ilgili blog yazımızı okuyabilirsiniz. Entegrasyon kursu nedir?
Nitelikli çalışma vizesi ile ilgili diğer önemli bilgiler
- D Tipi Ulusal Vize ile kesintisiz en fazla 6 ay Almanya dışında kalabilirsiniz.
- Almanya’ya giriş sağladıktan sonra bağlı olduğunuz kaymakamlığa (Einwohnermeldeamt) ulaşıp kaydınızı yaptırmanız ve yabancılar şubesinden randevu almanız gerekir. Giriş vizesiyle 180 günlük bir süreçte toplamda 90 gün Schengen bölgesinde kalma hakkına sahipsiniz.
- Vize başvurunuz reddedilirse sebebini anlayarak yeniden eksiksiz ve durumunuzu güçlü ifade eden evraklarla başvuruda bulunabilirsiniz.
- Ulusal Vize ile nitelikli çalışan olarak Almanya’ya gelen göçmenlerin ailelerinden dil şartı istenmesi 2022 yılında yapılan son düzenlemeyle kaldırılmıştır. Bu da güzel bir haber olarak burada dursun:)
Kaynak: https://tuerkei.diplo.de/